Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2014 16:00 - БОЛЕСТТА ИДВА, КОГАТО УСМИВКАТА СИ ОТИВА
Автор: venetadzhaldeti Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1951 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.11.2014 08:20


  image

Едва ли често се замисляме как това красиво украшение на лицето отваря пред нас врати не само към симпатиите на другите, но най-вече към по-добро здраве, дълголетие и личен успех. А и в днешното забързано време, това е един изключително полезен навик, който можем успешно да използваме в ежедневната ни борба със стреса. Повечето хора влагат много пари за поддържане на собственото си здраве – посещават спортни клубове, приемат хранителни добавки, витамини, лекарства… Всъщност има и други ефикасни начини да избегнем болестите и стреса, без това да нарушава бюджета ни. УСМИВКАТА естествено – един от най-лесните начини да поддържаме здравето и доброто си настроение, да увеличим собствената си продуктивност, да вървим успешно напред, да постигнем дълголетие, и не на последно място – ДА ВЛИЯЕМ ПОЗИТИВНО НА ДРУГИТЕ.   
Осъзнаваме ли какво точно ни носят усмивтите? Ето и някои от основните им функции, с които те ни подпомагат:
  • УСМИВКИТЕ НАМАЛЯВАТ СТРЕСА – основния източник на голяма част от болестите. Колкото по-често се усмихваме, толкова повече ендорфини се освобождават в организма ни, които противодействат на стресовите хормони. Освен това ендорфините подобряват настроението ни, което от своя страна повишава продуктивността ни. Така вместо да прекараме поредния еднообразен и изморителен ден у дома или на работното място, ние можем да се заредим с желание да работим и творим и то само срещу няколко усмивки. Ако около вас няма хора, които да ви заразят с позитивни емоции, то тогава можете да си ги създадете сами. Пуснете си някое забавно клипче, погледнете снимката на любим човек, съзерцавайте известно време някоя красива гледка или просто си спомнете за щастливо събитие от миналото. Това със сигурност ще ви зареди с позитивна емоция или най-малкото ще ви накара да се усмихнете. Чудесно, сега задръжте усмивката на лицето си около минута – и недоброто настроение ще претърпи тотален обрат. Лесно е, нали? Дори забавно.
  • УСМИВКИТЕ ПОДДЪРЖАТ ДОБРА ИМУННА ЗАЩИТА – подобряват работата на сърцето, позволяват на тялото да се отпусне и релаксира. По този начин то е способно да се бори адекватно със застрашаващите го болести и инфекции. Освен това е установено, че хората, които често се смеят и усмихват, по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания.
  • УСМИВКИТЕ НИ ВОДЯТ КЪМ ДЪЛГОЛЕТИЕ – нормализират дейността на сърцето, освобождават натрупаното напрежение, тонизират тялото. По данни от направени проучвания, хората, които по-често се усмихват, живеят средно със седем години повече от тези, в чието всекидневно меню усмивките са рядкост.
  • УСМИВКИТЕ НИ ПРАВЯТ ПО-ПРИВЛЕКАТЕЛНИ за околните и това естествено се отразява на настроението и самочувствието ни. А доброто самочувствие предпазва от депресивни състояния. Освен това усмивката винаги подмладява тъй като повдига лицето по естествен начин и му придава жизненост и лъчезарност, независимо от възрастта.
  • УСМИВКИТЕ ПОДПОМАГАТ УСПЕХА НИ и ни превръщат в по-желани партньори. Когато се усмихваме, ние предразполагаме хората към себе си, излъчваме увереност, показваме, че владеем ситуацията. Така със сигурност повече хора ще ни се доверяват и ще се радваме на повече изгодни бизнес предложения, както и на шанс да постигаме целите си и да печелим по-добре.
  • И не на последно място, разбира се, УСМИВКИТЕ СА ЗАРАЗНИ. Колкото повече се усмихваме на хората около нас, толкова повече усмивки идват и към нас. Но не това е най-важното. Основният ефект е, че успяваме да раздадем доброто си настроение на другите – така повече хора ще се почувстват щастливи в определен момент, а със сигурност и ние, осъзнавайки този факт.
Да, усещам, ще кажете: „Лесно е да се усмихваме, когато има повод да го правим. А когато не ни е до усмивки?“ Отговорът е, че винаги можем да си намерим причина да го направим, независимо как се чувстваме в момента. Изберете си една от гореизброените например …

В продължение на десетилетия учените изследват тази проблематика. Според най-новите проучвания, усмивката може да направи чудеса за тялото и духа ни не само когато е истинска и продиктувана от реална причина. В моменти когато ни е тъжно или сме под стрес, едва ли има на какво да се усмихнем. Всъщност има – усмихнете се с принуда и вижте сами резултата.

Според едно проучване на Канзаския университет, публикувано в психологическото списание Psychological Science, дори когато не влагаме сърце в усмивките си, това балансира сърдечния ни ритъм и понижава стреса. Изследователите, провеждащи проучването, обучили група доброволци как да задържат определени гримаси на лицето си докато трае експеримента. Едни от тях се усмихвали от сърце, други трябвало да застинат в изкуствена усмивка, а трети – да запазят неутрални изражения. Всички участници били подложени на едни и същи стресиращи ситуации, като например да си потопят ръката в кофа с леденостудена вода. Резултатите показали, че независимо от произхода на усмивката, при всички усмихващи се по някакъв начин участници, бил отчетен по-балансиран сърдечен ритъм. При участниците с неутрални изражения на лицата, резултатите показали значително учестяване на пулса.

С други думи, експериментаторите показали, че когато се усмихваме в стресови ситуации, тялото ни реагира по-слабо на стреса и запазва по-добър баланс – и то без значение колко щестливи се чувстваме в действителност. Необходимо е просто да се усмихваме… Що се отнася до болестите, които заемат мястото на липсващите усмивки, сигурна съм, че и сами се досещате за тях. Аз предпочитам в това изложение да остана позитивна.

ВСИЧКИ МОЖЕМ ДА ПОДДЪРЖАМЕ УСМИВКИТЕ СИ В ДОБРО ЗДРАВЕ! :)
  Автор: психолог Венета Джалдети www.skyhigh-center.com





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: venetadzhaldeti
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 34447
Постинги: 6
Коментари: 2
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031